Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od "Zvládneme to" uplynul rok. A Německo se směje Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Je tomu přesně rok, co poprvé zazněla věta "Zvládneme to!" ("Wir schaffen das!"), kterou pronesla německá kancléřka Angela Merkelová. Zatímco politička navzdory ostré kritice svůj přístup k migrační krizi nezměnila, Německo už tak vstřícné nění.

V politické bouři minulého roku působila Merkelová vždy jako "pevná skála", o kterou se každá vlna rozbije, píše Die Welt. "Právě proto ji Němci měli rádi. Byla to kontrola a vyváženost," dodává. Ani po roce kancléřka svůj postoj nezměnila, avšak právě to podle komentáře mnoha Němcům vadí.

Po dnes již slavné větě "Zvládneme to!" následovalo 4. září 2015 rozhodnutí umožnit uprchlíkům, kteří uvízli v Maďarsku, cestu přes Rakousko do Německa. Okamžik, v němž Merkelová jako nikdy dřív ukázala svou autoritu a moc předsedkyně vlády, dnes mnozí vykládají zcela opačně: jako důkaz absolutní ztráty kontroly, píše Die Welt.

Důsledky jejího rozhodnutí jsou značné, pokračuje v komentáři deník. Zatímco v srpnu 2015 dosahovala pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), v níž právě zuřil vnitrostranický boj, v průzkumech veřejného mínění na čtyři procenta podpory, nyní se blíží 13 procentům. Zatímco v srpnu 2015 byla Merkelová podle průzkumů oblíbená u 67 procent dotázaných, o rok později je tento údaj o dvacet procentních bodů nižší.

Neustálé opakování věty "Zvládneme to!" způsobilo, že začala znít téměř sarkasticky, píše list. A dnes se skutečně používá již spíše jako posměšný protimerkelovský slogan. Změny se za poslední rok ale dočkaly i jiné pojmy. Loni opěvovaná německá kultura vítání (Willkommenskultur) se podle Die Welt postupně proměnila v cynismus. Dříve nepřijatelné slovo Überfremdung (příliš mnoho cizinců) se dokonce dostalo do slovníku ministra vnitra Thomase de Maizièrea.

Německo je podle komentáře v Evropě osamocené, i když to řada politiků odmítá připustit. Jak si v Evropě stojí, se dá vytušit například z návštěv Merkelové v Česko nebo Polsku, kde je německá uprchlická politika vždy hlavním bodem programu.

"Angela Merkelová stále ještě prohlašuje: 'Zvládneme to!'. Mnoho občanů a jejích politických souputníků, evropští sousedé i dobrovolníci, kteří pomáhají uprchlíkům, se po roce cítí jinak: vyčerpaní.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy