Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhé hlasování o brexitu nebude, zopakovala dnes premiérka Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Chequers – Další referendum o brexitu nebude. Opět to uvedla britská premiérka Theresa Mayová, která tak reagovala na některé hlasy, které druhé hlasování tento týden zmiňovaly.

Mayová dnes opět vyloučila, že Spojené království uspořádá nové referendum o své budoucnosti v Evropské unii, zároveň odmítla možnost, že Londýn členem evropského bloku nakonec díky nějakému záložnímu plánu zůstane.

Premiérka zopakovala své předchozí ujištění o tom, že „brexit je brexit". Červnový výsledek referenda, ve kterém Britové rozhodli o odchodu z EU, je podle ní neměnný.

Dnešní prvním zasedání vlády po letních prázdninách novináři předem označovali jako jednu z nejvýznamnějších od referenda. Jednání má být totiž prvním krokem k vypracování plánu na vystoupení z unie. Mayová ministry vyzvala, aby během volna na svých návrzích pracovali.

Na úvod dnešního jednání řekla, že Británie musí učinit vše, aby byl odchod z EU úspěšný. Je rovněž přesvědčena, že Londýn svou novou roli ve světě úspěšně najde. Jasné prozatím je, že Británie do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, který vystoupení z EU řeší. To znamená, že oficiální výstupové rozhovory s Bruselem začnou nejdříve počátkem nadcházejícího roku.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy