reklama

"Summit v Bratislavě se nebude zabývat otázkou vyjednávání s Londýnem o odchodu Británie z EU," řekl Tusk.

Zároveň zopakoval jasnou pozici zemí bloku, které s Londýnem nehodlají o takzvaném brexitu vyjednávat, dokud nebude formálně aktivován příslušný článek 50 lisabonské smlouvy. Premiérka Theresa Mayová dává najevo, že s aktivací článku počítá možná až v příštím roce.

Bez formálního britského oznámení o záměru z EU odejít podle Tuska rozhovory začít nemohou a nezačnou. Tento princip je součástí unijních smluv, podotkl někdejší polský premiér. "Má to svůj důvod, kterým je obrana zájmů členů unie, kteří chtějí zůstat dohromady. Ne těch, kteří se rozhodnou odejít. Proto bychom tento princip neměli opouštět," poznamenal Tusk.

Prezidenti a předsedové vlád zemí EU bez britského zástupce budou ale podle Tuska v Bratislavě diskutovat o tom, co brexit politicky znamená pro Evropskou unii. "Budeme muset hovořit o sobě, o EU, z níž Británie dříve či později odejde," řekl Tusk před novináři.

Debata v Bratislavě musí být otevřená a nesmí se vyhýbat ani kontroverzním a složitým tématům, míní Tusk. Podle jeho "hlubokého přesvědčení" musí být prioritou návrat kontroly v oblasti vnitřní bezpečnosti a také na vnější hranici EU.

Šéf Evropské rady podotkl, že před bratislavskou schůzkou je už nyní v kontaktu s evropskými politiky a společně sdílí přesvědčení, že klíčovým problémem zůstává migrační problematika.

O přípravě bratislavského jednání bude Tusk v pátek jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem. Slovensko je nyní na půl roku předsednickou zemí EU.