Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední zvrat v syrské válce proti sobě poštval dva problematické spojence USA, varuje deník

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan minulý týden vyslal tanky a vojáky přes hranice do Sýrie, aby spolu s tamními rebely vypudili Islámský stát (IS) z klíčového pohraničního města, čímž formálně demonstroval větší závazek Turecka v boji proti zmíněné teroristické skupině, o což Spojené státy dlouho usilovaly, konstatuje úvodník serveru Washington Post. Vlivný americký deník v něm však varuje, že tento poslední zvrat v syrské občanské válce ve skutečnosti proti sobě poštval dva problematické spojence USA.

Ofenziva proti IS v ohrožení

Jak turecká ofenziva pokračuje, je stále jasnější, že hlavním cílem Turecka je získat území držené jiným americkým spojencem a klíčovým partnerem v boji proti IS, převážně kurdskými Syrskými demokratickými silami, poukazuje prestižní server. Dodává, že byť Obamova administrativa zpočátku Turkům poskytla leteckou podporu, od neděle již označuje turecké střety s Kurdy za "nepřijatelné" a považuje je za "zdroj hlubokých obav".   

"Tento odporný zmatek, který je může podkopat očekávanou ofenzivu proti metropoli IS, Rakce, je nevyhnutelným produktem úzkého a slábnoucího angažmá prezidenta Obamy v Sýrii," kritizuje úvodník. Deklaruje, že současná administrativa se pokusila zmobilizovat a podpořit místní síly a eliminovat IS, aniž by dosáhla konsensu na tom, co by ho mělo nahradit, což je podle vlivného deníku víceméně jediná praktická strategie.   

Americké zvláštní jednotky jsou tak rozmístěny u syrských Kurdů, kteří se snaží o vytvoření autonomní kurdské zóny na severu Sýrie, zatímco je bombardují americká letadla ve jménu Turecka přísahajícího zabránit vzniku takové entity, přičemž hodlá region znovu osídlit sunnitskými syrskými běženci, shrnuje Washington Post.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

John Kerry, americký ministr zahraničí, mezitím nadále vyjednává s Ruskem o příměří v západní Sýrii, byť by takový plán pomohl v realizaci cíle Moskvy, tedy posílení a opevnění Asadova režimu v Damašku, uvádí vlivný deník.

"Jak by se z těchto rozličných iniciativ mohla vynořit mírová a stabilní Sýrie?" pokládá otázku úvodník. Konstatuje, že Obama, kterému zbývá ani ne pět měsíců v Bílém domě, zřejmě nemá žádný zájem podat jakoukoliv odpověď.

Obama rezignoval na svou roli

Mohlo by se zdát, že jde o praktickou reakci na to, co současný americký prezident považuje za neřešitelný konflikt, který se potáhne dlouhé roky, spekuluje washingtonský server. Obrate, však varuje, že potíže v severovýchodní Sýrii spíše demonstrují, jak absence americké vůdčí role v hledání funkčního politického urovnání ve výsledku oslabuje již tak omezené úsilí o zničení IS.   

Velitelé americké armády popisují Syrské demokratické síly jako nejschopnější pozemní bojovou sílu proti IS a počítají, že jejich příslušníci se zúčastní osvobozování Rakky, připomíná komentář. Podotýká, že tito bojovníci se aktuálně potýkají nejen s Tureckem, ale také s jednotkami Svobodné syrské armády, která se k tažení Ankary připojila, přičemž jde o uskupení rovněž podporované Spojenými státy.    

Reakcí USA a tyto události byl tlak na obě strany, kritizuje úvodník. Připomíná, že Washington stroze sdělil Kurdům, aby stáhli své jednotky z oblasti na západ od řeky Eufrat, kterou chce Turecko přeměnit ve svou nárazníkovou zónu. Toto, spolu s klidem zbraní ohlášeným v úterý, bude podle washingtonského deníku nejlepší dočasnou záplatou.   

Prestižní server se však domnívá, že je potřeba dosáhnout turecko-kurdského smíření, které by mělo zahrnovat i kurdské ozbrojence, jimž se Erdoğan kdysi dvořil, avšak nyní proti nim bojuje. Další nezbytnou věcí je dle komentáře plán federalizace Sýrie, který by nezávisel pouze na Bašáru Asadovi či Vladimiru Putinovi.  

Před deseti lety by se Spojené státy úkolu podnítit realizaci takových dohod přirozeně chopily, soudí Washington Post. "Tím, že se této role zřekl, Obama svému nástupci přenechá chaos," nebere si na závěr servítky komentář.   

Témata:  Sýrie USA Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy