Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutek v Uzbekistánu: S rezidentem Karimovem (†78) se rozloučily tisíce lidí

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - Prezident Uzbekistánu Islam Karimov skutečně zemřel. Pohřební kolona projížděla centrem metropole, s hlavou státu se přišly rozloučit tisíce lidí.

Prezident vládl od roku 1989 a skoro polovina z 32 milionů obyvatel se narodila za jeho vlády. Mnoho truchlících vyprovázelo prvního prezidenta na poslední cestě květinami, převážně rudými růžemi.

Organizací pohřbu byl pověřen premiér Šavkat Mirzijajev, což je považováno za silný signál, že by se mohl stát příští hlavou státu.

Karimov, který po mozkové mrtvici zemřel v pátek ve věku 78 let, bude dnes pohřben ve svém rodném městě Samarkandu.

Kritici vyčítali Karimovi falšování výsledků voleb, rozsáhlou korupci a potlačování lidských práv. Za jeho vlády byla běžná cenzura médií, zatýkání, mučení a dokonce zabíjení politických konkurentů a disidentů.

Podle zpráv amerického ministerstva zahraničí dokonce Karimovovi muži umučili v roce 2002 dva disidenty tím, že je uvařili zaživa. V květnu 2004 zase uzbecké bezpečnostní síly při potyčkách s protestujícími zmasakrovaly ve městě Andižan stovky odpůrců režimu. Podle oficiálních údajů zemřelo 182 lidí, objevují se ale i odhady, že celkem zahynulo na 3 000 odpůrců Karimova, které vojáci pohřbili do neoznačených masových hrobů.

Třicetimilionový Uzbekistán je druhým největším producentem bavlny, významným vývozcem zlata, uranu a zemního plynu. Ačkoliv je muslimským státem, jedná se o sekulární republiku, jejíž vedení se mnohokrát stalo terčem teroristických útoků. Uzbekistán má nejsilnější armádu ve střední Asii.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy