Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další boje na východě Turecka, Umírali vládní vojáci i členové PKK

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Při nočních střetech na jihovýchodě Turecka mezi armádou a bojovníky zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) zemřelo 19 lidí.

Mezi mrtvými je osm příslušníků tureckých bezpečnostních sil a jedenáct bojovníků PKK. Boje se odehrály v provincii Van nedaleko hranic s Íránem.

Násilnosti z této oblasti byly hlášeny i v posledních dnech. V pátek Ankara uvedla, že během dvoudenních leteckých úderů na pozice PKK a při bojích zahynulo 27 separatistů a sedm vojáků.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí.

MZV ČR doporučuje vůbec necestovat do jihovýchodní oblasti Turecka (v rámci tureckých hranic východně a jižně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Elazig, Erzurum, Kars). "Je třeba zvážit cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). Při návštěvě Istanbulu je nutné dodržovat zvýšenou obezřetnost při pohybu ve městě i s ohledem na pokračující demonstrace," upozorňuje mzv.cz.

Témata:  Turecká armáda PKK Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy