Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbekistán hledá nového prezidenta. Nahradí diktátora Karimova žena?

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - Kdo nahradí zesnulého uzbeckého prezidenta Islama Karimova? Tato otázka trápí nejen celou střední Asii od chvíle, kdy Karimova převezli ve vážném stavu do nemocnice, kde také v pátek zemřel. Se svým rychlým skonem Karimov nepočítal a nikoho za svého nástupce neurčil.

Jedním z favoritů na prezidentský úřad, který v celých dějinách Uzbekistánu zastával pouze Karimov, je premiér Šavkat Mirzijajev. Často se ale mluvilo také o tom, že by Karimovův následník mohl pocházet z jeho rodiny.

Před pár lety byla za jeho nástupce považována starší dcera Gulnara. Ta ale kolem roku 2011 upadla v nelibost. Otec ji odvolal z funkcí, do kterých ji předtím dosadil, tedy z postu vyslankyně u OSN v Ženevě a velvyslankyně ve Španělsku. Poslední dva roky u Gulnaře nikdo neslyšel a objevují se zvěsti, že ji otec nechal zavřít do vězení nebo dokonce popravit.

Tváří režimu se po odstavení starší sestry stala osmatřicetiletá Lola, mladší dcera zesnulého prezidenta. Od roku 2008 vykonává pozici vyslankyně své země u UNESCO. Její manžel Timur Tillayev, některými považovaný také za významného člena uzbecké mafie, je významný podnikatel s klíčovými komoditami, jakými jsou ropa, zemní plyn a bavlna.

Kritici Karimovova režimu poukazovali na to, že Tillyaev má díky vztahu s prezidentovou dcerou nadstandardní podmínky a v mnoha případech státech dozorované monopolní postavení.

Zatímco Gulnara byla označována za "nejnenáviděnější ženu v Uzbekistánu", Lola si zakládá na image ženy, která se snaží všem pomáhat. Vede dvě největší charitativní organizace v zemi. A je také velkou podporovatelkou sportu, především gymnastiky.

Ať už zesnulého Karimova nahradí jeho dcera Lola nebo někdo jiný, čeká nového prezidenta (nebo prezidentku) nelehký úkol. Lidé jsou po letech přísné vlády zemřelého diktátora naštvaní a chtějí zmírnění režimu. Jenže právě na to také čekají Islamisté, kteří mají v třicetimilionové zemi silnou skupinu podporovatelů.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy