Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová otevřela dveře Německa migrantům. Udělala by dnes něco jinak?

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová před rokem otevřela brány Německa příchozím migrantům mířícím do Evropy. V rozhovoru pro deník Bild nyní uvedla, že i po roce by se zachovala úplně stejně.

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová by dnes na migrační krizi reagovala stejně jako před rokem. Uvedla to v rozhovoru pro německý deník Bild, ze kterého cituje agentura DPA.

V těchto dnech je to přesně rok od doby, kdy Merkelová proslula výrokem: "My to zvládneme." Dnes tvrdí, že tehdy nešlo o to, "aby se hranice otevřely pro všechny, ale aby nezůstaly zavřené pro ty, kteří k nám přišli pěšky v obrovské humanitární nouzi z Maďarska".

Merkelová také odmítla tezi, že je její rozhodnutí obecně vnímáno jako pozvání a povzbuzení pro migranty, aby přišli do Německa. "Už v polovině srpna vyslovil spolkový ministr vnitra prognózu, že v roce 2015 musíme počítat s 800.000 uprchlíky," uvedla Merkelová.

Tuto prognózu však "například převaděči v Afghánistánu zneužili a interpretovali ji jako připravenost Německa přijmout 800.000 Afghánců a následně ji mnozí nesprávně pochopili," dodala Merkelová.

Kancléřka také obhajovala migrační dohodu s Tureckem, přičemž tvrdila, že právě jí je třeba nejvíce vděčit za oslabení migračního proudu, a nikoli uzavření takzvané balkánské trasy. "Mnohého se dosáhlo, ale krize ještě zdaleka není zažehnána," dodala Merkelová.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy