reklama

Kancléřka převzala odpovědnost za porážku CDU v nedělních zemských parlamentních volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které jsou jejím domovským politickým regionem. Řekla také, že tato porážka souvisí s vládní migrační politikou.

"Přesto věřím, že rozhodnutí, která jsme učinili, jsou správná a musíme na nich dále stavět," sdělila Merkelová na okraj summitu G20 v Číně.

Prohlásila, že je s výsledkem voleb velmi nespokojená a její strana nyní musí znovu získat důvěru voličů, a to i prostřednictvím začlenění uprchlíků a deportací těch, kteří nezískají azyl.

V nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů. Druhá skončila Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta hlasů, která o téměř dvě procenta předběhla Křesťanskodemokratickou unii (CDU).

CDU je domovským politickým regionem Merkelové a zaznamenala nejhorší výsledek v historii. Dostala o čtyři procenta méně hlasů než před pěti lety.

AfD, která v poslední době boduje zejména svojí protimigrační rétorikou, se v Meklenbursku-Předním Pomořansku do parlamentu dostala poprvé. Celkem tak bude zastoupena v devíti zemských sněmech ze šestnácti.

Letošní předvolební kampaň se v Meklenbursku-Předním Pomořansku věnovala zejména migraci, i když se v této zemi nachází jen asi 22.000 uprchlíků. I tak ale zřejmě velká část voličů považovala téma běženců, jichž loni do Německa přišlo 1,1 milionu, za velmi aktuální.