Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 chtějí na summitu o budoucnosti EU postupovat jednotně

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Krynica (Polsko) - Země visegrádské skupiny (V4; Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko) chtějí příští týden na summitu o budoucnosti Evropské unie postupovat jednotně.

Premiéři zemí V4 se na tom shodli na dnešním společném jednání v polské Krynici. Evropská komise by se neměla zabývat politikou, řekla k tomu polská premiérka Beata Szydlová.

Ve slovenském hlavním městě bude příští týden 27 unijních členů již bez účasti Londýna řešit další směřování evropského bloku v reakci na výsledek britského referenda, podle něhož má země opustit EU.

"Chceme tam mít společné stanovisko. V4 je velkým subjektem s velkými ambicemi a potenciálem," řekla Szydlová na tiskové konferenci v Krynici.

Unie by se podle premiérů měla rozvíjet a být blíž občanům. Předseda české vlády Bohuslav Sobotka v této souvislosti řekl, že EU musí přijít s konkrétními opatřeními. "Musí jít o hmatatelné výsledky, které pocítí i občané," řekl. V rozhovorech s ostatními premiéry zdůraznil i téma možného vzniku společné evropské armády, který prosazuje.

Špičky zemí V4 také vyzdvihli potřebu, aby se unie poučila ze svých chyb. "EU je sice bohatá, ale slabá," řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Témata:  Visegradská čtyřka Beata Szydlová EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.