Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce zpátky své voliče. Dohoda s Tureckem je v zájmu obou stran, podotkla

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německý parlament dnes začal projednávat státní rozpočet na příští rok a při této příležitosti se svým projevem vystoupila kancléřka Angela Merkelová. Prioritou je pro ní znovu si získat důvěru voličů. CDU utrpěla porážku v nedělním zemských volbách v Meklenbursku.

Merkelová v projevu uvedla, že zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku se uskutečnily za jiných podmínek než trojice jarních zemských voleb, při nichž AfD také uspěla. Přesto se podle ní AfD podařilo mobilizovat voliče, což vedlo k tomu, že poprvé skončila před křesťanskými demokraty (CDU).

Nyní je podle Merkelové důležité, jak na výsledek budou politici reagovat. Kritizovat voliče podle kancléřky nic nepřinese, stejně tak není možné eskalovat situaci. Politici, kteří nesou odpovědnost, musí podle Merkelové používat umírněný jazyk, jinak budou posilovat ty, co nabízejí jednoduchá řešení.

Když nebudeme zjednodušovat a budeme se držet pravdy, získáme si znovu důvěru voličů, míní kancléřka.

Dohoda Evropské unie o migraci s Tureckem by se podle Merkelové měla stát modelem pro další podobné smlouvy - s Egyptem, Tuniskem nebo Libyí.

Merkelová je přesvědčena, že migrační dohoda s Tureckem je v zájmu obou stran. Pomáhá uprchlíkům, z nichž většina přichází ze Sýrie a může tak zůstat blíže svému domovu, míní. Zároveň je podle ní nutné finančně pomáhat Turecku, aby situaci zvládalo.

Ocenila, že od jarního uzavření dohody v Egejském moři prakticky neumírají uprchlíci. Kancléřka také upozornila na snahy Evropské unie uzavřít dohody s Nigerem a Mali, přes které proudí většina afrických běženců.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy