Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abbás byl agentem KGB s krycím jménem Krtek, tvrdí historici. Palestina to popírá

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás
Foto: CNN

Ramalláh - Podle zprávy izraelských výzkumníků byl Mahmúd Abbás v 80. letech agentem Sovětského svazu v Damašku. Mluvčí palestinského vůdce Nabíl abú Rudajná to popřel, prý jde o pomluvu.

Zprávu přinesla ve středu večer izraelská veřejnoprávní televize, která citovala dva výzkumníky Isabellu Ginorovou a Gideona Remeze. Ti zkoumali takzvaný Mitrochinův archiv. "V roce 1983 je (Abbás) označen jako spolupracovník KGB pod krycím jménem Krotov, tedy krtek," uvedla Isabella Ginorová. Abbásův mluvčí to označil za informace "spadající do rámce izraelských absurdit, na které jsme si již zvykli".

Zpráva se objevila v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin usiluje o uspořádání jednání mezi Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

"Je jasné, že Izrael má problém s (palestinským) strategickým partnerstvím s Ruskem a s jasně oznámenou ruskou pozicí, kterou je vyřešit palestinsko-izraelský konflikt na základě existence nezávislého palestinského státu a práva na sebeurčení našeho lidu," prohlásil abú Rudajná.

Abbás se narodil během britského mandátu nad Palestinou, jeho rodina ale uprchla v roce 1948 do Sýrie. V izraelské zprávě se nehovoří o tom, co přesně měl palestinský vůdce pro Sověty dělat.

Dlouholetý pracovník archivu KGB Mitrochin si od roku 1972 až do roku 1984 zaznamenal mnohé z dokumentů, které se k němu v práci dostaly. V roce 1992 ho i s rodinou a dokumenty dostala do Británie její tajná služba.

Témata:  Mahmúd Abbás Palestina Izrael

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.