Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko se bojí další uprchlické vlny. Žádá Francii a Rakousko o pomoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Země ležící na balkánské trase mají obavy z podzimu. Podmínky na moři se zhorší, uprchlíci tak opět začnou chodit do Evropy pěšky. Srbsko už nyní žádá Francii a Rakousko o pomoc.

Po uzavření takzvané balkánské migrační trasy letos na jaře zamířil hlavní proud běženců ze severu Afriky přes Středozemní moře zejména do Itálie. Od podzimu budou ale podmínky na moři nebezpečnější a Srbsko, Bulharsko, Maďarsko a další země jsou znepokojeny, že se migranti vrátí na pozemní trasy vedoucí přes Balkán.

Mnozí se současně obávají, že vinou zhoršení vztahů mezi Ankarou a Bruselem ztroskotá i dohoda s Tureckem a navracení běženců.

Srbsko dalo najevo, že potřebuje zejména technickou pomoc s ochranou hranic před nezákonným pronikáním na své území. Srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović dnes řekl, že se o tom intenzivně jedná s Maďarskem a s maďarskou policií už bylo domluveno, že na srbskou hranici s Bulharskem pošle jeden kontingent vybavený termovizními kamerami pro sledování terénu ve tmě.

"Podobná žádost byla adresována i rakouské a francouzské policii," řekl ministr vnitra. Dal přitom najevo přesvědčení, že tyto dodatečné posily přispějí ke stabilizaci a zabezpečení srbských hranic.

"Naším úkolem je najít modely, s nimiž dokážeme zabránit ilegálním přechodům hranic. Na hranici s Bulharskem a Makedonií dnes už máme větší počet příslušníků armády a policie," řekl Stefanović.

Stefanović rovněž zdůraznil, že zásadním řešením je odpověď Evropy na otázku, co dělat s lidmi, kteří nepřicházejí z oblastí sužovaných válkou, ale jsou ekonomickými migranty.

Témata:  Srbsko uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.