Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět v roce 2016. Jaká nás čeká budoucnost?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Washington – S koncem března končí také první čtvrtletí roku 2016. Kam svět směřuje a co ho čeká v nadcházejících třech měsících, ve své předpovědi nastiňuje analýza americké společnosti Stratfor.

Rusko a Sýrie

„Je lákavé vinit ze všech geopolitických intrik, které budou charakterizovat druhé čtvrtletí roku 2016, konflikt v Sýrii. Jde o místo, kde probíhá vleklá občanská válka, které je zdrojem evropské migrační krize a velkou komplikací v rámci boje Turecka proti Kurdům. Ale Sýrie je ve skutečnosti jen loutkou ve velké hře, kterou hrají mocnější země – a každá má pro Střední východ vlastní plány," uvádí analýza.

Největší z těchto mocností je podle ní Rusko, které ale nedávno většinu svých jednotek ze Sýrie stáhlo. Analýza vysvětluje, že to zřejmě příliš nezmění průběh občanské války, ale mohlo by to ovlivnit, jak na Rusko pohlížejí ostatní účastníci konfliktu.

„Kreml se pravděpodobně stáhl, aby ovlivnil mírová jednání v Ženevě a vyhnul se zdlouhavému a nákladnému vojenskému konfliktu," tvrdí analýza a připomíná, že se také blíží červencové jednání ohledně zrušení či prodloužení sankcí proti Rusku.

Turecko a EU

Stažení jednotek by podle analýzy mohlo oslabit i pozici Turecka a jeho jednání s Evropskou unií. „Ankara má jen stěží v úmyslu ulevit Evropě od stovky tisíc migrantů, ale pokusila se využít zoufalství kontinentu k tomu, aby vyloudila několik ústupků."

„Tím nejdůležitějším je podpora koalice pro vpád Turecka do severní Sýrie, kde kurdští bojovníci stále pokračují v rozšiřování svého území. Jak Rusko zmenšuje svou roli v syrském konfliktu a požaduje, aby byli Kurdové začleněni do mírového jednání, Turecko se bude o to více snažit vstoupit do severní Sýrie; nebude ale pro to zřejmě mít dostatečnou podporu."

Podle analýzy je nyní nutné, aby všichni, co se nějak účastní syrského konfliktu nebo konfliktů s ním souvisejících, zhodnotili svá očekávání. Poukazuje na fakt, že se Rusko ze Sýrie nestáhlo zcela, a podotýká, že mírová jednání sice mohou pokročit, ale k žádnému rychlému průlomu zřejmě nedojde.

A co ekonomika?

Prostředí světové ekonomiky podle analýzy budou určovat Spojené státy a Čína. „Ekonomika USA dále poroste a čínská ekonomika bude dále zpomalovat. Silnější dolar bude Číně způsobovat problémy, což povede k nejistotě, která následně naruší ekonomiku USA. Vztah mezi těmito dvěma ekonomikami tak znejistí globální trhy, ale eurozóna by díky zásahu Evropské centrální banky mohla být od těchto dopadů uchráněna."

Ekonomické důsledky by se naopak měly dotknout například Japonska, jehož ekonomice podle analýzy zřejmě uškodí posilující jen a klesající cena aktiv.

Dalším důležitým bodem druhého čtvrtletí letošního roku bude britské referendum o setrvání v EU, které proběhne 23. června. Jak se bude blížit, nejistota ohledně možného odchodu z EU způsobí podle analýzy nestabilitu a bude tlačit dolů cenu eura. Věci by se ale měly dle analýzy rychle vrátit do normálu v případě, že Británie v EU zůstane, jak analýza předpokládá.

Trh s ropou čeká podle analýzy v nadcházejících třech měsících pokračovaní současného stavu, kdy nabídka převyšuje poptávku. Setkání zemí OPEC v červnu by se mělo tímto problémem zabývat, ale analýza podotýká, že Írán zřejmě nebude ochotný snížit svou produkci.

Témata:  Stratfor EU ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.