Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v OSN: Vojáci měli sexuálně zneužit téměř sto dívek ve Středoafrické republice

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - OSN musí řešit skandál. Příslušníci mezinárodních mírových jednotek ve Středoafrické republice sexuálně zneužili 98 dívek, stojí ve zprávě mezinárodní organizace AIDS-Free World.

Vojáci OSN tři dívky svázali, svlékli a pak donutili, aby měly pohlavní styk se psem. Čtvrtá dívka, kterou potkal stejný osud, pak údajně zemřela na neznámou nemoc. Skutek se podle organizace stal v roce 2014.

Informace o údajném pohlavním zneužívání dětí a dalších podobných skutcích páchaných vojáky OSN se objevily už v minulých měsících. Týkaly se nejen mise ve Středoafrické republice, ale i v Kongu. Obdobná obvinění byla vznesena i proti francouzským vojákům, kteří ve Středoafrické republice působí nezávisle.

Mluvčí OSN Stephane Dujarric minulý týden uvedl, že OSN vyslala do Středoafrické republiky vyšetřovací tým. Zabývat se bude obviněními ze znásilnění vznesenými proti příslušníkům OSN i vojákům sil působících mimo OSN, jakož i proti civilistům. Vyšetřování se bude týkat činů z let 2014 a 2015.

Ve středu pak Dujarric řekl, že nová obvinění vznesená prostřednictvím AIDS-Free World zasahují až do roku 2013.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) znásilnění Středoafrická republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy