Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokračovat po brexitu, jako by se nic nestalo, není možné, varuje Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - O budoucím britském odchodu z Evropské unie je třeba jednat s chladnou hlavou, ale nekompromisně. Tvrdí to předseda Evropské rady Donald Tusk.

Podle Tuska musí z vyjednávání „beze vší pochybnosti vyplynout, že je dobré být členem EU". Řekl to v rámci dnešní pozvánky adresované účastníkům nadcházejícího neformálního summitu EU v Bratislavě, kde se v pátek sejdou představitelé všech unijních zemí s výjimkou Británie.

Příslušná pasáž smlouvy o EU týkající se případného opuštění organizace podle něj chrání unijní zájmy. Cílem při budoucích jednáních s Londýnem by mělo být vytvoření co nejlepších vztahů s Británií, ale je nutné i důsledně trvat na zachování "rovnováhy práv a povinností".

Britská vláda ještě před zahájením jednání o odchodu z EU dala najevo, že bude chtít prosadit omezení dosavadního volného pohybu osob mezi oběma stranami. Brusel reagoval varováním, že Británie tak přijde o přístup na volný trh EU.

„Bylo by fatální chybou předpokládat, že negativní výsledek britského (červnového) referenda (o setrvání země v EU) představuje specificky britský problém," dodal šéf Evropské rady. Podle něho je pravda, že probrexitová kampaň byla "plná falešných argumentů a nepřijatelných zobecnění".

Podle něho je však také pravda, že hlasování bylo „zoufalým pokusem odpovědět na otázky, které miliony Evropanů pokládají sami sobě každý den, otázky týkající se podstaty politiky". Evropští občané si podle Tuska kladou i „otázky týkající se záruk bezpečnosti jich samých a jejich zemí, ochrany jejich zájmů, kulturního dědictví a způsobu života".

„To jsou otázky, kterým bychom museli čelit, i kdyby Britové hlasovali pro setrvání v EU," uvedl také Tusk. Pokračovat po brexitu, jako by se nic nestalo, není podle něj možné.

Témata:  Donald Tusk Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy