Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unijní země mají přemístit 160 tisíc migrantů. Realita je úplně jiná

EU
EU
Foto: Pixabay

Ženeva - Evropská unie má na základě dvouletého plánu Evropské komise přesídlit 160 tisíc žadatelů o azyl mezi unijní země. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale zjistil, kolik migrantů bylo dosud skutečně přesunuto, a vůbec se mu to číslo nelíbí.

Rok po přijetí tohoto plánu se podařilo celkově přemístit pouze 4776 migrantů z Řecka a Itálie, což odpovídá třem procentům ze stanoveného cíle.

Členské státy Evropské unie včetně Švýcarska a Lichtenštejnska se přitom zavázaly přijmout celkem 8676 žadatelů o azyl z Řecka a 2809 z těch, kteří se nacházejí v Itálii.

"Počet závazků je stále žalostně nedostačující a implementace zbytečně pomalá a náročná," řekl podle agentury DPA mluvčí UNHCR William Spindler.

Rozmísťování uprchlíků má být podle UNHCR hlavním nástrojem v boji proti nelegální migraci z jižní Evropy na zbývající území kontinentu, ale i v boji s pašeráky lidí. To se zatím ale nedaří. Statistiky totiž uvádějí, že počet podaných žádostí o azyl vzrostl v tomto roce například v Itálii oproti stejnému období v roce 2015 o 53 procent.

Témata:  uprchlíci EU OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy