Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová vyzvala k lepší ochraně hranic

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž/Bratislava - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v Paříži jednala s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Vyzvala k lepší společné ochraně vnějších hranic Evropské unie.

Hollande před pátečním summitem EU na Slovensku vyzval členské země unie, aby vypracovaly jasnou vizi budoucí Evropy. Bratislavské setkání nejvyšších představitelů má podle něj připravit kalendář a takzvanou cestovní mapu pro působení unie po rozhodnutí Británie odejít z EU.

"Shodli jsme se (s Hollandem) na tom, že v Bratislavě má vzniknout program, který jasně ukáže, že jsme odhodláni společně reagovat na slabosti (EU), na úkoly, kterým čelíme," prohlásila dnes Merkelová na společné tiskové konferenci. Také uvedla, že příliv uprchlíků do Evropy způsobují nejen válečné konflikty, ale i chudoba.

Berlín a Paříž chtějí například lépe chránit vnější hranice EU a posílit spolupráci policií zbylých 27 členských států. Také hodlají prosadit společné vojenské velitelství EU. Proti tomuto projektu byla vždy Británie.

Bratislava by měla také určit směr procesu "renesance EU", který by mohl vyvrcholit příští jaro v Římě při 60. výročí počátku evropského integračního projektu.

Hostitelem setkání je Robert Fico, premiér nynější předsednické země EU. Jednání samotné ale povede předseda Evropské rady Donald Tusk, který tento týden účastníky pozval neobvykle dlouhým a otevřeným dopisem.

"Lidé v Evropě chtějí vědět, zda události a procesy, kterými jsou zahlceni, v nichž se neorientují a které je někdy děsí, jsou politické elity schopny dostat pod kontrolu. Mnoho lidí, a nikoli pouze ve Spojeném království, si nyní myslí, že účast v Evropské unii jde proti stabilitě a bezpečnosti," napsal Tusk do hlavních měst.

Jeho cílem je podle dobře informovaného unijního představitele, aby Bratislava přispěla k "návratu naděje do otřesené unie". Místo "optimistických zpráv o světlé budoucnosti" prý ale někdejší polský premiér dává přednost upřímnému rozhovoru o chybách a nedostatcích stávající podoby EU. Přípravné konzultace byly intenzivní.

Jednání ve slovenské metropoli, provázené mimořádnými bezpečnostními opatřeními a rozsáhlými omezeními dopravy, začne na Bratislavském hradě v pátek dopoledne. Právě v této části schůzky očekávají diplomaté velmi otevřenou diskusi o situaci v Evropské unii a o jejích kořenech.

Konflikty jsou ostré, známé a je jich řada: od různých pohledů na řešení migrační krize a především na "kvóty na uprchlíky" dělící unii na Východ a Západ, přes spory o rozpočtovou odpovědnost, kdy se sváří jižní a severní státy, až po sociální problematiku v souvislosti s jednotným evropským trhem či třeba po otázku míry spolupráce v bezpečnostní a obranné oblasti.

"Hledání diagnózy musí být věcné a co nejvíce otevřené. Doufám, že (lídři) vůči sobě zůstanou slušní," poznamenal informovaný činitel v připomínce nedávné slovní přestřelky mezi lucemburským ministrem zahraničí, který navrhl vyloučení Maďarska, a následné ostré odpovědi z Budapešti i dalších středoevropských hlavních měst.

Pracovní oběd absolvují šéfové států a vlád na lodi na Dunaji. Tam by měli mluvit o tom, jak členské země vlastně spolupracují a jak v EU komunikují. U oběda by také Tusk mohl své kolegy informovat o nedávné návštěvě Londýna a o diskusi s britskou premiérkou.

Odpolední diskuse se opět na Bratislavském hradě má týkat konkrétnějších témat budoucnosti. Diplomaté a unijní představitelé v Bruselu upozorňují, že řada aktuálních témat - například vztahy s Ruskem - ale patří na stůl řádným summitům v říjnu a v prosinci a na Slovensku tedy probírána nebude.

Témata:  Angela Merkelová François Hollande EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy