Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové chtějí znovu postavit památky z rozbombardované Palmýry

Radikálové z Islámského státu poničili Belův chrám v Palmýře
Radikálové z Islámského státu poničili Belův chrám v Palmýře
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn/Damašek - Jen před několika dny se povedlo od Islámského státu osvobodit historické město Palmýra – bohužel však příliš pozdě na záchranu památek, které Islámský stát zničil. Londýnský starosta Boris Johnson nyní vyzývá k tomu, aby Britové pomohli tyto památky znovu postavit. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Johnson uvedl, že by Velká Británie měla do Sýrie poslat své přední archeology, aby pracovali na obnovení starověkého města Palmýra. Dle jeho názoru by tak Británie mohla vynahradit to, že zničení památek nezabránila.

Johnson také uznal, že se o osvobození města od teroristů z Islámského státu plně zasloužilo Rusko. „Díky nim Západ vypadá neschopně, takže je načase, abychom to napravili," uvedl. „Máme jedny z nejlepších archeologů na světě. Doufám, že vláda brzy zafinancuje jejich vyslání do Sýrie, kde by pomohli s prací na obnovení," řekl dále Johnson.

„Jednoho dne bude budoucnost Sýrie nádherná, ale to bude záležet také na tom, nakolik si svět bude moci užít její nádhernou minulost. Britští experti by v rámci tohoto projektu měli a budou stát na čele," uvedl.

Podotkl také, že ačkoliv je režim syrského prezidenta Bašára Asady „zlý", zasloužil se o vítězství pro archeologii. Uvedl, že snahy Západu selhaly, zatímco Putin Asada úspěšně podpořil. „Pokud je možné věřit zprávám, pak Rusové proti nepřátelům Asada podnikli nejen nálety, ale podpořili ho také na zemi," dodal.

Témata:  Islámský stát ničí památky v Palmýře Islámský stát Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy