Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Němci se otočili proti Merkelové. Vytáhli červené karty

Berlíňané na Merkelovou vytáhli červené karty
Berlíňané na Merkelovou vytáhli červené karty
Foto: YouTube

Berlín – Německá kancléřka se tento týden pokoušela před víkendovými volbami v Berlíně na veřejných setkáních obhajovat svou migrační politiku. Zároveň uvedla, že žadatelé o azyl se musí přizpůsobit západním hodnotám. Jak ale poukazuje server Politico, rozhodně nedokázala přesvědčit všechny obyvatele metropole.

„Chceme pomoci těm, kteří u nás v dlouhodobém horizontu chtějí zůstat, integrovat se a naučit se jazyk," řekla Merkelová během kampaně jejích křesťanských demokratů (CDU) v německé metropoli. Její slova si podle sevreru Politico vyslechl dav čítající asi 2000 příznivců.

Na místo se ovšem odstavili také odpůrci Merkelové, kteří o sobě dávali hodně hlasitě vědět. Během jejího vystoupení křičeli „Merkel muss Weg" tedy „Merkelová musí odejít".

I přes přítomnost odpůrců kancléřka svoji migrační politiku hájila. „Také jim říkáme: Německo je tak krásná země a tak silná země, protože máme ústavu, která chrání důstojnost každého člověka, a zároveň vyžaduje toleranci," řekla kancléřka o uprchlících.

Snažila se tak ještě přesvědčit alespoň některé berlínské voliče, aby její straně dali hlas. V neděli zhruba 2,5 milionu lidí v německém hlavním městě, jedné z 16 německých spolkových zemí, zvolí nový regionální parlament. Před dvěma týdny utrpěla CDU drtivou porážku ve státě Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde ji poprvé porazila krajně pravicová a anti-imigrační Alternativa pro Německo (AfD). Mnozí z porážky viní právě na uprchlickou politikou Merkelové.

Ve středu Merkelová zopakovala svůj plán týkající se přitvrzení v otázce deportací neúspěšných žadatelů o azyl a zdůraznila, že se počet přijíždějících do země významně snížil v porovnání s minulým rokem. „Můžeme naší humanitární odpovědnost splnit pouze...když řekneme těm, kteří nemají právo k pobytu, že musí opustit naši zemi," tvrdila Merkelová.

Předvolební průzkumy hovoří jasně

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že v kosmopolitním Berlíně, bude úspěch AfD bude poměrně malý, ale ani předpokládaný výsledek pro CDU Angely Merkelové a sociální demokraty (SPD) nevypadá dobře, obě strany podle průzkumů zřejmě získají rekordně nízký počet hlasů.

SPD by mohla získat asi 21 procent, při minulých volbách to bylo 28,3 procenta. Následuje Strana zelených s 19 procenty a CDU s 17 procent – V různých průzkumech se ale tato čísla liší. Posílit by měla levicová strana Die Linke (16 procent), zatímco AFD by mohla získat asi 13 procent.

„Otázka stojí tak, jestli bude krajní pravice či krajní levice ovládat naši budoucnost, nebo zda budou mít v Berlíně silný hlas středové strany," uvedl Frank Henkel, lídr CDU v Berlíně a státní ministr vnitra.

Poukázal na demonstranty v davu, kteří drželi až červené karty a křičeli, aby Merkelová „vypadla". „To, co tam vidíme, je předzvěst toho, co bychom mohli očekávali, pokud bychom nechali v rukou Berlín krajně levicového nebo krajní pravicového davu," dodal.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy