Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii není dodržováno, z předměstí Damašku jsou hlášeny tvrdé boje

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Moskva - Ačkoliv má v Sýrii platit příměří a čeká se na zahájení humanitárních dodávek, jsou z předměstí Damašku hlášeny tvrdé boje. Ty vypukly mezi povstalci a syrskou armádou.

O bombardování východně od syrské metropole informovala agentura AFP. Jde o nejzávažnější porušení klidu zbraní, který byl na většině území dodržován od pondělního večera, kdy začalo příměří platit. Kreml oznámil, že využije svého vlivu, aby přinutil syrskou armádu příměří dodržet.

AFP cituje nejmenovaný vojenský zdroj, podle kterého se syrská armáda snaží zastavit útok ozbrojených skupin, které se pokusily dostat se do hlavního města přes předměstí Džúbar, které mají pod kontrolou povstalci. „Vede to k intenzivnímu boji a k raketové palbě," uvádí AFP. Při útocích povstalců na čtvrť Kábún, která leží na východním okraji Damašku, zraněni tři lidé.

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu uvedl, že je Moskva připravena využít svého vlivu na syrskou armádu a přimět ji, aby příměří dodržovala. Rusko pak očekává, že totéž učiní Spojené státy, které chrání část syrské opozice.

V pondělí večer začalo platit příměří, původně bylo sjednáno na 48 hodin, ve středu ale bylo prodlouženo. Další prodloužení má následovat dnes, dohodnout se na tom ale musejí Spojené státy s Ruskem, jejichž ministři zahraničí minulý týden klid zbraní vyjednali.

Klid zbraní má kromě jiného umožnit dovézt humanitární pomoc do měst, kde byly boje nejtěžší. Patří k nim severosyrský Halab, v jehož východní části je bez zásobování přes 200.000 lidí. Kamiony s pomocí OSN a také z Turecka jsou připraveny vydat se na cestu, ale brání jim v tom nebezpečná trasa Castello severně od města.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), který situaci v zemi sleduje z Londýna pomocí sítě informátorů, uvedla, že se kolem trasy Castello rozmístili ruští vojáci a nahradili syrské kolegy, kteří posty dosud hlídali. Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR by pomoc měla do Halabu dorazit dnes.

Naopak jeden z povstalců z Halabu, Bahá Halabí, podle agentury AP popřel, že se syrští vojáci od silnice Castello stáhli. Ruská armáda už ve čtvrtek večer tvrdila, že se syrské armádní síly začínají od silnice stahovat. „Humanitární podmínky jsou velmi obtížné. Jsou zde zranění a další, kteří potřebují jídlo," řekl Halabí.

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy