Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lepší chod EU? Musí být splněny dvě podmínky, shodla se V4 na summitu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Bratislava - Předsedové vlád zemí V4 se dnes v rámci summitu v Bratislavě shodli, že EU musí co nejrychleji zajistit bezpečnost svých občanů, mimo jiné dosažením akceschopnosti Evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Evropa bude podle prohlášení V4 fungovat lépe a s větším ohledem na občany, pokud budou splněny dvě podmínky. Jednak jde o důslednější dodržování pravidel spolupráce mezi jednotlivými institucemi EU. "Zadruhé je třeba posílit roli národních parlamentů spolu s důrazem na principy subsidiarity a proporcionality," uvádí se v prohlášení čtyř zemí.

Tyto země jsou ostatními státy EU dlouhodobě vnímány jako odpůrci užší integrace unie či Bruselem stanoveného přerozdělování migrantů mezi jednotlivé země. Lídři V4 se shodli, že "je zapotřebí zastavit počet nelegálních migrantů", k čemuž má přispět posílení ochrany vnějších hranic.

Migrační politika by měla být založena na "flexibilní solidaritě", která nechává rozhodování o jejich konkrétních příspěvcích na samotných státech. EU by podle V4 měla jednat jednotně ve vztahu k nestabilním státům za jižními a východními unijními hranicemi.

Visegrádské státy jsou připraveny přispět i k navýšení výdajů na pohraniční agenturu Frontex, jejíž fungování chtějí zefektivnit. Další rezervy v bezpečnostní oblasti vidí premiéři V4 v otázkách propojení IT systémů a přeshraniční výměny dat, jejichž zlepšené fungování by mohlo vést k účinnější kontrole hranic.

Témata:  Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy