Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do německých ulic vyšly davy lidí, nelíbí se jim dohody TTIP a CETA

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně a dalších šesti německých městech se dnes protestuje proti plánovaným obchodním dohodám TTIP a CETA. Účast je nižší než pořadatelé akcí očekávali.

Policie počet účastníků hlavního protestu v Berlíně odhadla na 30.000, v Kolíně nad Rýnem se podle ní sešlo 10.000 demonstrantů, v Hamburku 6000 a ve Frankfurtu nad Mohanem 5000.

Pořadatelé počítali s tím, že na hlavní demonstraci do Berlína dorazí 80.000 až 100.000 lidí, v dalších městech doufali v účast kolem 30.000 protestujících. Demonstrace, které jsou dnes také v Mnichově, Lipsku a Stuttgartu, uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté.

Evropská unie chce uzavřít obchodní dohody s Kanadou (CETA) a Spojenými státy (TTIP). Na smlouvách protestujícím vadí mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Termín protestu nebyl zvolen náhodu a má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou podpoří, což prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Dohoda CETA s Kanadou podle EU posílí obchod se službami, vytvoří nový přístup na trh a poskytne lepší přístup pro evropské poskytovatele služeb v široké škále odvětví, v nichž patří společnosti z EU do světové špičky – od námořních a telekomunikačních služeb přes strojírenství až po enviromentální služby a účetnictví, informuje europa.eu. Dále podnikům z EU umožní, aby se ucházely o kanadské veřejné zakázky na všech úrovních státní správy – federální, provincionální i místní – a v odvětvích, jako jsou mimo jiné informatické systémy či silniční nebo železniční doprava.

Témata:  demonstrace v Německu Německo TTIP

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy