Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Užijte si rozmanitost, noste hidžáb. Reklama vyvolala v Německu vlnu pobouření

Televizní reklama vyvolala v Německu pobouření
Televizní reklama vyvolala v Německu pobouření
Foto: YouTube

Berlín/New York – Velmi kontroverzní video, které se objevilo na YouTube, vyvolalo mezi některými lidmi pohoršení. Jde o reklamu, která se měla objevit hned na několika německých televizních stanicích a která propaguje nošení muslimského šátku hidžábu.

Na videu je vidět zahalená žena, v popisku se píše, že „turecké ženy nosí hidžáb". Když se otočí obličejem ke kameře, ukáže se, že nejde o muslimku, ale o Němku s blond vlasy. „Já ho nosím také, je krásný!" vysvětluje žena, herečka a televizní moderátorka Charlotte Würdigová.

„Užij si rozmanitost, začni tolerovat," vyzývá Němce reklama. Na konci je pak vidět logo Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Nejen na sociálních sítích však asi dvacetivteřinové video vyvolalo velký poprask.

To, že by hidžáb nemusel být pro Evropanky i Američanky jen symbolem islámu a zahalování naznačila také muslimská nábrhářka Anniesa Hasibuan. Ta na slavné každoroční módní akci New York Fashion Week poprvé představila modely, která zahrnovaly právě hidžáby. Třicetiletá návrhářka se svými modely sklidila podle BBC bouřlivé ovace.

Behold the glory of New York Fashion Week first all-hijab show https://t.co/YXIMerEElq pic.twitter.com/Rtqj9taKon

— HuffPostWomen (@HuffPostWomen) 18. září 2016

 

Melanie Elturková, výkonná ředitelka Haute Hijab – značky, která v USA prodává hidžáby a další módní produkty, k tomu dodala: „Myslím, že móda je jedním ze způsobů, jak můžeme začít s kulturním posunem v dnešní společnosti a normalizací hidžábu v Americe tak, aby se prolomily stereotypy a demystifikovaly mylné názory."

Témata:  muslimové Německo móda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy