Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad porušuje příměří, při bombardování syrské armády zemřelo 35 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Nálety Asadova letectva v Dajr As-Sáfíru u Damašku jsou porušením příměří, které bylo dohodnuto na konci února, a ohrožují snahu o politické řešení občanské války, zní z Francie. Bombardování nepřežilo 35 lidí. Rusko se dnes opět vyjádřilo k informaci o údajném odstoupení Asada.

"Francie odsuzuje nálety syrského režimu. Tyto útoky, které záměrně cílí na civilisty, a to i na děti, dokazují, že režim pokračuje v porušování příměří. Takové činy mají vystrašit Syřany a podkopat úsilí světa při hledání politického řešení," řekl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Romain Nadal v reakci na čtvrteční útoky.

Syrská armáda sice tvrdí, že útočila na teroristy, avšak organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že zemřeli hlavně civilisté, mezi nimiž byly ženy a děti.

Syrský prezident Bašár Asad, který tento týden poskytl rozhovor ruské agentuře RIA Novosti, kromě jiného řekl, že příměří je velký úspěch a je dodržováno.

Mírové rozhovory, které zprostředkovává OSN, by měly podle představ jejich koordinátora Staffana de Mistury pokračovat třetím kolem od 9. dubna. Jednat se má o přechodné vládě a budoucím uspořádání Sýrie.

Jedním z komplikovaných bodů je budoucí role Asada. Panarabský list Al-Haját ve čtvrtek napsal, že se Rusko s USA dohodly na tom, že bude Asad moci odjet do jiné země.

Kreml to ale včera rychle popřel a ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov se k tomu dnes znovu vrátil s tím, že jde o "špinavý" únik informací. "Naši američtí partneři nemohou veřejně zpochybňovat zásadu, že o budoucnosti Sýrie může rozhodovat jedině syrský národ. V těchto špinavých únicích překrucujících skutečnost vidíme neschopnost Washingtonu přesvědčit své spojence o tom, aby dali Syřanům právo rozhodovat o své budoucnosti i o tom, kdo je povede," řekl Lavrov.

Témata:  Sýrie Francie Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy