Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletu v Libyi umírali civilisté. Strany se přou, čí je to vina

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Benghází – Osm civilistů, včetně žen a dětí, zahynulo dnes při útoku v centrální Libyi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na lékaře a svědky.

Podle Reuters zatím není jasné, čí letadla útočila. Do palby se dostalo místo poblíž oázy Hún, která spadá pod kontrolu jednotek, jež se hlásí k parlamentu působícímu na východě země.

Mluvčí místních jednotek libyjské agentuře LANA řekl, že za útokem stojí spojenci mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu. Bojová letadla podle něj bombardovala rodiny v okrese Džufra. Letadla prý patřila milicím z Misuráty, chtěla útočit na jednotky generála Chalífy Haftara, ale místo toho pozabíjela civilisty.

To ale zástupce milicí působících v Misurátě popřel s tím, že jejich letadla sil dnes v této oblasti vůbec neoperovala. Místo útoku je vzdáleno asi tři hodiny jízdy od Syrty, kde misurátské milice bojují proti radikálům z Islámského státu (IS).

Haftarovy oddíly v září rozpoutaly boje o ropné terminály na libyjském pobřeží. Libye potřebuje v zájmu udržení ekonomiky obnovit vývoz ropy, což se ale nedaří, protože boje o přístavy pokračují.

V pondělí se u Tobrúku na východě Libye zřítil vrtulník. O život přišlo šest lidí, kteří byli na palubě a mezi nimiž byl i Haftarův vojenský poradce.

V pondělí byli na jihu země uneseni dva Italové a jeden občan Kanady, kteří pracovali pro údržbářskou firmu na letišti v Ghátu. V Libyi působí podle agentury AFP mnoho italských podniků.

Témata:  Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy