Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová analýza: Pokud půjdou hlasovat mladí, Trump to bude mít spočítané

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Prezidentské volby v USA se blíží a pozornost se začíná obracet především na mladé voliče. Čím více jich totiž přijde hlasovat, tím větší má podle průzkumů šanci na úspěch demokratka Hillary Clintonová. Pokud ovšem hromadně nepodpoří kandidáty menších stran.

Málokde v americké metropoli se koncentruje tolik odpůrců Donalda Trumpa jako na washingtonské Americké univerzitě. "Trump je nebezpečný, kdyby splnil všechno, co slibuje, může tady být válka," řekl ČTK student druhého ročníku mezinárodní politiky Matthew Logan.

Někteří chtějí podpořit Clintonovou, další ji ale považují za nevolitelnou. Některým vadí její provázanost s establishmentem, který je podle nich zkorumpovaný, další kritizují fakt, že Clintonová podobně jako Trump nenabízí témata, která by je zaujala: v předvolební rétorice podle nich zcela chybí otázky globálního klimatu, nezaměstnanosti mladých či zvýšení úvěrů na studium.

Řada studentů chce proto volit některého z kandidátů malých stran, kteří nemají reálnou šanci na úspěch. Část jich podporuje libertariána Garryho Johnsona, část zelenou Jill Steinovou. "Okolo poloviny mladých se neidentifikuje s žádnou politickou stranou. Podle průzkumu jsou pro ně u kandidátů nejdůležitější hodnoty jako důvěryhodnost nebo integrita, politická zkušenost je až na posledním místě," řekl zahraničním novinářům ve Washingtonu Daniel Bennett z analytického ústavu Atlantic Council zaměřeného mimo jiné na problematiku mladých voličů.

Podle něho mají mladí zcela jiný pohled na roli politiků než předchozí generace, zčásti prý kvůli tomu, že vyrostli po hospodářské krizi a jejich představa, že se budou mít lépe než rodiče, vzala za své.

Právě popularita Johnsona a Steinové, kteří tento pohled reflektují a jejichž preference mezi mladými se v součtu skoro vyrovnají oblibě Clintonové, může podle některých analytiků odebrat někdejší první dámě tisíce voličů, které by mohly rozhodnout ve prospěch Trumpa souboj o klíčové vyrovnané státy jako je Ohio, Florida či Virginie.

Počet lidí ve věku od 18 do 35 let volby od voleb roste a letos budou tvořit 31 procent všech voličů, což je o dvě procenta více než před čtyřmi lety.

Zhruba třetina mladých, kteří přijdou k volbám, hodlá podle průzkumu hlasovat pro Johnsona či Steinovou. Podobné procento chce podpořit Clintonovou, což je zhruba poloviční počet, než hlasoval pro Obamu.

"Je zjevné, že tyto volby rozhodnou mladí lidé. Jak se ale přesně zachovají, zatím zůstává hádankou," neodvážil se předpovědět výsledek hlasování ani respektovaný analytik John Zogby.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.