Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci přečetli poničený biblický text z 3. nebo 4. století +VIDEO

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Vědcům se podařilo přečíst biblický text z pergamenového svitku, který byl před mnoha stoletími vystaven ohni, takže jej pro jeho křehkost nebylo možné rozvinout.

Ohořelý svitek byl nalezen v klenutí synagogy starobylé židovské komunity poblíž Mrtvého moře už v roce 1970, ale zůstal svinutý. Poškodil jej požár, při němž byla synagoga někdy kolem roku 600 zničena.

O úspěchu odborníků z Jeruzaléma a univerzity v Kentucky informoval časopis Science Advances. "Nejenže jsme dokázali rozeznat písmo, ale bylo i čitelné. Zajásali jsme," poznamenal William Seales, který pracuje na katedře počítačové vědy na univerzitě v Kentucky.

Text pochází z 3. nebo 4. století a obsahuje pasáž z třetí knihy Starého zákona Leviticus. Podle Sealese je svitek nejstarším nalezeným hebrejským textem náležejícím k Pentateuchu.

Vědcům se podle BBC vůbec poprvé podařilo přečíst tak starý dokument, aniž ho fyzicky rozevřeli. Stalo se tak díky technice počítačové tomografie. "Velice nás překvapila kvalita těch snímků. Většina toho textu je stejně čitelná nebo skoro tak čitelná jako svitky od Mrtvého moře, které se našly neporušené," sdělil Michael Segal z Hebrejské univerzity.

Témata:  bible vědci Izrael

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy