Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V AfD mohou slavit. Volilo by je rekordních 16 procent Němců

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Podle nového průzkumu vydaného televizí ARD by konzervativní strana CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové dostala 32 procent hlasů. Anketa také ukázala, že roste popularita protiuprchlické a antiislámské Alternativy pro Německo (AfD).

Celostátní parlamentní volby se v Německu uskuteční příští rok. Sociální demokracii SPD by podpořilo 22 procent voličů. "Velká koalice" CDU/CSU a SPD by tak mohla vládnou dál.

Pro AfD by hlasovalo 16 procent Němců, čímž by se stala třetí nejsilnější stranou. V předchozím průzkumu ARD ze začátku září získala AfD 14 procent. Nyní by předběhla Zelené, radikální levici i liberální FDP. FDP by se nicméně vrátila do parlamentu, kde by mohla být spojencem Merkelové.

AfD vznikla v roce 2013. Tento měsíc zaznamenala velké úspěchy v  zemských volbách v Meklenbursku a Berlíně. Vůbec poprvé se dostala do zastupitelstva německé metropole.

Témata:  AfD Německo průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.