Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WHO chce vytvořit z Halabu koridory. Kvůli evakuaci volá na poplach

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Ke katastrofální situaci v Halabu, který soustavně bombardují syrská a ruská letadla, se dnes vyjádřila také Světová zdravotnická organizace (WHO). Vyzvala k vytvoření koridorů a k evakuaci nemocných a zraněných z východní části syrského města.

Podle WHO je pro 250.000 obyvatel východní části Halabu k dispozici pouze 35 lékařů. "WHO vyzývá k rychlému zřízení humanitárních koridorů, aby bylo možné evakuovat nemocné a zraněné," řekla v Ženevě mluvčí organizace Fadela Chaibová. Ve východním Halabu je v provozu sedm nemocnic, některé z nich pouze částečně. Syrští lékaři odhadují, že z východního Halabu je třeba evakuovat nejméně 40 raněných.

Mluvčí WHO Tarik Jašarević řekl, že o evakuaci požádalo několik desítek pacientů, ale většina z nich chce do oblastí, jež má v rukou opozice, nebo do ciziny. Zdravotnické úřady začaly sestavovat seznam lidí, kteří evakuaci potřebují, a WHO syrskému ministerstvu zahraničí prostřednictvím ministerstva zdravotnictví poslala žádost o umožnění odjezdu nemocných a raněných. Podle Jašareviče se zvažuje možnost dopravit raněné do západního Halabu nebo do Idlibu.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes vyzval Rusko a Írán, tedy spojence Damašku, aby skončily s dvojakou hrou, již v syrském konfliktu hrají, a aby zabránily Damašku páchat "válečné zločiny".

"Kmotři (syrského) režimu, Írán a zejména Rusko, mohou (Bašárovi) Asadovi zastavit ruku. Musejí skončit se svou dvojakou hrou," prohlásil Ayrault. Damašek podle něj využil první slabiny příměří a zahájil "divoké bombardování Halabu".

Zmínil se také o tématu, na nějž kladou důraz Rusové, totiž o spojenectví mezi teroristy a opozicí, podporovanou některými západními státy. "Zdá se, že jenom radikálové jsou schopni účinně bojovat proti režimu, Damašek novými násilnostmi extremismus posiluje," řekl ministr.

Témata:  Sýrie WHO Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy