Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová považuje brexit za "varovný výstřel"

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Düsseldorf – Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na jednání své Křesťanskodemokratické unie prohlásila, že rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii je varováním pro zbývajících 27 zemí bloku. Uvedla to agentura Reuters.

Podle Merkelové se musí EU naučit rychleji rozhodovat a musí být v očích svých občanů úspěšnější. „Toto je pro nás všechny varovný výstřel, který nás nutí znovu uvažovat o tom, co pro nás Evropa znamená. Jak se musí Evropa změnit, aby byla v očích lidí úspěšná," uvedla Merkelová.

Unie se teď musí rozhodnout, na jaké otázky se chce soustředit a v jakých bude hrát menší roli než dosud. Zároveň musí přijímat rozhodnutí rychleji než dříve, upozornila.

Odmítavý postoj přitom zaujala k možnosti upravit základní smlouvy unie. Není prý na místě mluvit o úpravě smluv, na kterých je EU založena, jak navrhoval francouzský kandidát na prezidenta Nicolas Sarkozy, který tvrdil, že by se případnou novou smlouvou o EU dalo zvrátit britské rozhodnutí opustit blok.

Témata:  Angela Merkelová EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy