Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie ratifikovala pařížskou dohodu o klimatu. Stáváme se velmocí, uvedl ministr životního prostředí

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Indie je po Spojených státech a Číně třetím největším producentem skleníkových plynů. To by se mělo změnit, země totiž ratifikovala jako 62. stát mezinárodní dohodu o klimatu, sjednanou loni v Paříži.

Zástupci Indie při OSN předali ratifikační dokumentaci v New Yorku. Oznámil to indický ministr životního prostředí Anil Mádhav Dave. Ten v sobotu řekl novinářům, že se vláda pro ratifikaci rozhodla po dlouhých úvahách a že tím chce "světu dát najevo, že se Indie stává velmocí".

Datum ratifikace indická vláda stanovila záměrně na výročí narození Mahátmy Gándhího. Právě tento den je vyhlášen mezinárodním Dnem bez násilí.

Pařížská dohoda vstoupí v platnost, jakmile ji stvrdí nejméně 55 zemí, které produkují 55 procent emisí skleníkových plynů, považovaných za strůjce oteplování. Indie produkuje z celosvětového množství 4,5 procenta těchto plynů, na dosud podepsaných 61 států připadá 47,8 procenta. S Indií nyní ratifikovaní zastupují 52 procent světových škodlivých emisí.

Indie s více než miliardou obyvatel a rychle rostoucí ekonomikou se zavázala, že do roku 2030 bude nejméně 50 procent elektřiny vyrábět z nefosilních zdrojů. Indie vyrábí navzdory svým plánům zatím 60 procent elektřiny v uhelných elektrárnách. Do budoucna chce vsadit na solární energii.

Témata:  Indie OSN (Organizace spojených národů) globální oteplování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy