Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř celá Evropa si chválí balkánskou trasu, ale Merkelová má opět problém

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Většina politiků ze střední a východní Evropy si pochvaluje uzavření takzvané balkánské trasy, kterou proudily tisíce uprchlíků. Německá kancléřka Angela Merkelová ovšem tvrdí, že počet migrantů klesl díky dohodě EU-Turecko.

"Když se mě zeptáte, jestli uzavření balkánské trasy ten problém vyřešilo, pak jednoznačně řeknu ne," uvedla Merkelová v rozhovoru s týdeníkem Die Zeit, který vyjde ve čtvrtek.

"V týdnech předtím, než v platnost vstoupila dohoda EU s Tureckem, to sice vedlo k tomu, že do Německa přišlo méně uprchlíků - zato ale 45.000 do Řecka," poznamenala.

V přepočtu na počet obyvatel Německa je to podle kancléřky stejné, jako kdyby do spolkové republiky dorazilo 360.000 běženců, tedy téměř dvakrát tolik než loni v listopadu, kdy do Německa přišlo vůbec nejvíce uprchlíků. Na tom se podle Merkelové ukazuje, že trvalé řešení přinesla až dohoda s Tureckem.

Merkelová se v rozhovoru s týdeníkem i při odpoledním vystoupení před německými exportéry vrátila i k dřívější uprchlické politice Německa. "Nechtěli jsme žádné kvóty na přerozdělování uprchlíků v Evropské unii," řekla podnikatelům s tím, že například v roce 2005 Německo v této otázce ponechalo Španělsko a Portugalsko osamocené.

Berlín se podle ní také dlouho stavěl proti vytvoření společné evropské stráže. "Žili jsme z toho, že pan Kaddáfí spolu s panem Berlusconim kontroloval libyjsko-italskou hranici," poznamenala dále.

Dnes je podle ní jasné, že bezpečnost a život ve spolkové republice souvisí i se situací lidí, kteří žijí daleko. "V německém zájmu je tak i prosperita v Africe," sdělila Merkelová. Má spočívat ve vyšších výdajích na rozvojovou pomoc.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.