Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se blíží, Britové se bojí. Stoupá zájem o irské pasy

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Dublin - Od referenda o brexitu uplynuly již více jak tři měsíce a stále není jasné, zda budou moci obyvatelé Spojeného království dál žít či pracovat v EU. Mezi obyvateli Anglie, Skotska a Walesu se proto zdvojnásobila poptávka po irských pasech.

Během tří měsíců, které uplynuly od plebiscitu, podalo žádost o irské občanství 21.549 Angličanů, Skotů a Velšanů. Ve stejném období loňského roku to přitom bylo jen 10.959.

Počet žádostí obyvatel Severního Irska, které je součástí Spojeného království, se meziročně zvýšil z 9.401 na 15.757. Pravidla jsou pro ně ale jiná než pro lidi ze zbytku ostrovní monarchie, irské úřady je proto uvádí ve statistikách odděleně. Lidé narození v Severním Irsku mají právo na irský pas automaticky.

Britové z Anglie, Skotska a Walesu mají na irské občanství nárok v případě, pokud prokážou, že alespoň jeden z jejich rodičů či prarodičů pocházel z Irska. Britové žádají také o občanství Německa, Belgie, Španělska, Portugalska, Švédska či Kypru.

Témata:  Brexit Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy