reklama

Do zápasů ve smíšených bojových uměních, při nichž soupeři využívají prakticky jakékoli údery a chvaty, se zapojili i tři Kadyrovovi synové ve věku deset, devět a osm let. Pravidla zápasů přitom stanoví, že účastnit se mohou děti od 12 let, a to ještě ve speciálním ochranném obleku.

V Moskvě ale turnaj nadšení nevyvolal. Šéf ruské profesionální federace smíšených bojových umění Fjodor Jemeljaněnko označil turnaj za nepřijatelný a varoval, že děti riskují vážná poranění a psychickou újmu.

Turnaj pořádaný Kadyrovem, oblíbencem prezidenta Vladimira Putina, vyvolal i podrážděnou reakci Kremlu. Peskov v komentáři konstatoval, že "knokautování dítěte v přímém přenosu" by měly vyšetřit nadřízené orgány.

Čečenský vůdce se v posledních dnech v ruské televizi prezentoval ještě jednou, když ve středu ruská státní televize Rossija vysílala první díl jeho reality show nazvané Tým. Šestnáct soutěžících v seriálu zápolí o právo stát se Kadyrovovým pobočníkem. Pořad je nápadně podobný reality show americké televize NBC Učedník (The Apprentice), kterou moderoval Donald Trump, newyorský miliardář a republikánský prezidentský kandidát. Kadyrov se svým obdivem vůči Trumpovi netají.

Čečenský autoritářský vůdce, který byl minulý měsíc většinou 98 procent hlasů potvrzen ve funkci prezidenta, bývá kritizován za nemilosrdnou likvidaci opozice a systematické porušování lidských práv. Podle srpnové zprávy americké organizace Human Rights Watch "tyranizuje kritiky a kohokoli, jehož absolutní loajalita čečenskému vedení může být zpochybněna".