reklama

Nejoblíbenějšími politiky zůstávají ministr zahraničí ze sociální demokracie Frank-Walter Steinmeier (75 procent) a ministr financí Wolfgang Schäuble (63 procent), který je členem CDU.

Spokojenost s výkonem německé kancléřky je letos velmi proměnlivá. Dolů ji tlačí především kritický postoj řady německých voličů k vstřícné politice Merkelové vůči uprchlíkům.

Nahoru jí zase například v červenci (59 procent) pomohl pocit, že Německu může dát Merkelová stabilitu i po brexitu. V srpnovém průzkumu (47 procent) se pak už projevil dopad dvojice teroristických útoků, které v červenci zasáhly Bavorsko. Co stojí za aktuálním vzestupem, se ukáže časem.

Naopak kritik Merkelové a šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. V září spokojenost s jeho prací vyjádřilo 44 procent Němců, nyní jen 37 procent.

Volby se budou sice konat v Německu až za rok, kdyby ale byly už teď, zvítězila by se 33 procenty konzervativní unie CDU/CSU před sociální demokracií, která by s 22 procenty proti září jeden bod ztratila. Třetí by se stala Alternativa pro Německo (AfD) se 14 procenty, následovaná Zelenými s 11 a Levicí s devíti procenty.