Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se možná bude zodpovídat za údajné zločiny v Sýrii

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Paříž – Rusko se možná bude zodpovídat za údajné zločiny, kterých se mělo dopustit v Sýrii. Francouzský ministr zahraničí uvedl, že požádá Mezinárodní soudní dvůr, aby vyšetřoval případné ruské válečné zločiny v Sýrii. Informuje o tom server The Independent.

„Nesouhlasíme s tím, co Rusko dělá, bombarduje Aleppo. Francie se zavázala, jako nikdy předtím, k záchraně obyvatel Aleppa," vysvětluje Jean-Marc Ayrault. Francie a Španělsko už navrhly rezoluci o vzkříšení dohody o zastavení nepřátelských akcí v syrském konfliktu, která byla předložena v pátek před hlasováním v Radě bezpečnosti OSN.

V sobotu pak Rusko vetovalo rezoluci, která vyzývá k ukončení všech leteckých úderů s výjimkou těch namířených proti Islámskému státu a al-Káidě a přidružených teroristů - země již popáté využila své právo veta k zablokování jakékoliv akce OSN v téměř šest let trvající občanské válce.

Při bombardování už zemřelo nejméně 338 lidí. Světová zdravotnická organizace jej označuje za jeden z nejkrvavějších útoků v této válce. Několik zemí - včetně Francie, USA a Velké Británie - tvrdí, že údajné útoky na civilní infrastrukturu jako jsou nemocnice, zdravotnická střediska, vodárny a pekárny z nich činí válečné zločiny. Damašek i Moskva však trvají na tom, že letecké údery cílí na teroristy, a to i na Amerikou podporované rebely, kteří uvnitř město používají civilisty jako lidské štíty.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mezitím oznámil, že i přes tyto komplikované vztahy pokračuje příprava na plánovanou cestu Vladimira Putina do Francie. Do Paříže se má kremelský šéf vydat příští týden ve středu. Program návštěvy podle Peskova zůstává nezměněn včetně setkání s prezidentem Francoisem Hollandem. „Žádnou jinou informaci od francouzských kolegů nemáme," řekl mluvčí.

Francouzský prezident Hollande přitom v neděli v rozhovoru pro televizní kanál TMC řekl, že si „klade otázku", zda má nadcházející setkání s Putinem smysl. „Ptám se sám sebe, zda bude schůzka užitečná. Můžeme dosáhnout toho, aby (Putin) přestal jednat tak, jak jedná ve spolupráci se syrským režimem? Že podporuje letectvo režimu, který bombarduje obyvatele (syrského) Halabu?" uvedl.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Francie Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy