Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko má posílit kontroly v přístavech a na letištích. Oživí brexit napětí v Ulsteru?

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Londýn - Británie chce, aby Irsko posílilo hraniční kontroly ve svých přístavech a na letištích. Mělo by to zabránit obnovení přísných kontrol na hranici mezi britským Severním Irskem (Ulsterem) a Irskou republikou.

Řekl to dnes severoirský ministr vnitra James Brokenshire. O tomto kroku, který má zamezit příchodu imigrantů přes Irsko do Británie, již podle ministra Londýn a Dublin jednají. Irský ministr zahraničí Charles Flanagan to potvrdil.

Po červnovém referendu vyvstaly obavy, že ve snaze omezit přistěhovalectví do Británie bude nutné opět zavést přísné kontroly na hranici mezi Irskem a sousední britskou provincií. Podobný krok by podle tamních komentářů nejspíš někteří vnímali jako porušení mírové dohody mezi irskými separatisty a probritskými unionisty v Ulsteru a hrozbu nového krvavého násilí v regionu.

Britské úřady již spolupracují s irskou vládou na tom, aby cizinci neobcházeli britské imigrační kontroly přes Irsko, a to především slaďováním vízové politiky a sběrem a výměnou informací o cestujících, řekl Brokenshire v deníku The Guardian. Opatření se zaměřují na občany ze zemí mimo Evropu. Například Číňané a Indové již musejí žádat zvláštní vízum, které je platné v Irsku a Británii, a tedy oběma státy i schvalované.

"Upozorňuji, že to nebude rozhodnutí jen britské a irské vlády, ale nakonec všech 27 států EU. Zdůrazňoval jsem 26 unijním kolegům, jaký význam má udržení nynější neviditelné hranice (mezi Irskem a Ulsterem). Musím říci, že mezi nimi panovalo silné porozumění ohledně následků, jaké by mělo tamní obnovení silně střežené hranice pro mírový proces," dodal Flanagan.

Témata:  Brexit Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy