Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvládneme to? Už ne. Rakousko popírá slova Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň - Německá kancléřka Angela Merkelová zřejmě vstoupí svým výrokem "Zvládneme to" do dějin. Ačkoliv ale Německo migrační krizi zatím nějakým způsobem doposud opravdu zvládalo, podle Rakouska je nyní konec. Dál už její slova prý neplatí.

Slova německé kancléřky Angely Merkelové "Dokážeme to" považuje v případě uprchlické krize rakouský spolkový kancléř Christian Kern za překonaná. Prozradil to pro úterní vydání německého deníku Bild.

Dodal, že tato slova je potřeba vidět v kontextu tehdejší situace. Německo však mezitím vrátilo například do Rakouska více než 12.000 migrantů. Kern ale zároveň ujistil, že nesdílí kritiku šéfa vídeňské diplomacie Sebastiana Kurze na adresu politiky německé kancléřky.

"Jsem Angele Merkelové vděčný za dohodu o uprchlících s Tureckem. Bez této dohody by v tomto roce přišlo přes balkánskou trasu podstatně více lidí," prohlásil Kern a poznamenal, že z opatření podél této trasy těžilo výrazně i Německo.

Kern také varoval před účastí pravicově-populistických stran v národních vládách a poznamenal, že tyto strany těží především z problematiky uprchlíků. Chápe, že je volí lidé z obavy, že život jejich dětí nebude lepší než jejich samotný, přičemž si dokáže představit i podobný rozmach Alternativy pro Německo (AFD), jako je tomu v Rakousku v případě tamních svobodných z FPÖ.

Témata:  Angela Merkelová Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy