Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová slíbila Čadu miliony eur na vodu a potraviny, ocenila boj země proti islamistům

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Mdjamena – Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila při jednání s čadským prezidentem Idrissem Débym, že její země poskytne Čadu miliony eur na zajištění vody a potravin.

Historická návštěva Débyho v Německu je součástí snah o řešení příčin migračních tlaků na Evropu, napsal portál Finanzen.net.

Kancléřka zároveň velmi ocenila nasazení Čadu v boji proti nigerijským islamistickým milicím Boko Haram a také účast Ndjameny na stabilizační misi OSN v Mali, na které se podílí i německá armáda.

Čad dostane od Německa 8,9 milionu eur (240 milionů Kč) na zajištění vody a výživy. Merkelová připomněla, že Čad je obklopen oblastmi, jimiž zmítají konflikty. V zemi žije více než 700.000 uprchlíků z okolních států.

Déby upozornil, že i Čad je tranzitní zemí pro migranty. „Mezinárodní společenství se musí zamyslet, co je třeba udělat pro to, aby africké děti zůstávaly na svém kontinentě," prohlásil s tím, že nutné jsou masivní investice do afrických států.

Proti Débyho přijetí demonstrovala skupinka lidí, kteří jsou přesvědčeni, že je sám spoluzodpovědný za řadu problémů regionu. Débyho také označili za diktátora, napsal portál Deutsche Welle.

Témata:  Angela Merkelová Čad Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy