Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechcete tvrdý brexit? Další možností je jen zůstat v EU, varuje Británii Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Londýn – Británie si možná odchod z Evropské unie nakonec kvůli očekávaným odlukovým potížím rozmyslí, nadhodil dnes stálý předseda Evropské rady Donald Tusk dnes zmínil možnost. Přesto tento obrat v postoji Londýna považuje za vysoce nepravděpodobný.

O jeho slovech dnes informovala agentura Reuters. Britská vláda nicméně opakovaně oznámila, že rozhodnutí odejít z EU je neměnné.

Podle Tuska nemá význam spekulovat o hladkém brexitu. „Byly by to jen teoretické spekulace. Podle mě je jediná možná alternativa k tvrdému brexitu žádný brexit. I když dnes takřka nikdo v takovou možnost nevěří," dodal.

Británie podle Tuska nakonec možná zjistí, že jakákoli forma brexitu bude mít pro zemi vážné následky. Londýn je ale přesvědčen, že i když vystoupení z unie může v počátku přinést hospodářské komplikace či ekonomické otřesy, nakonec bude odchod pro Brity přínosem.

Výstupová jednání začnou příští rok na jaře, až britská premiérka Theresa Mayová oficiálně Bruselu sdělí záměr unii opustit. Oznámení chce Mayová učinit do března.

Londýn si přeje hladká vyjednávání. Problematickým bodem zřejmě bude otázka zachování přístupu k jednotnému unijnímu trhu a kontrola přistěhovalectví. EU opakovaně konstatovala, že bez uznání volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu nemůže Británie se společným trhem počítat.

Témata:  Donald Tusk Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.