Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme se bát hrozivých klaunů? V USA doslova propukla hysterie

Klaun, ilustrační fotografie
Klaun, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York - Kolem klaunů strašících obyvatele propuká hysterie, kterou vydatně přiživují sociální sítě schopné bleskovou rychlostí rozšířit každou zprávu, skutečnou i smyšlenou. V minulosti se bohužel ukázalo, že strach je na místě.

Letošní vlna zlých klauniád podle dostupných informací začala ve městě Green Bay v americkém státě Wisconsin. Prvního srpna tam svědci viděli klauna, jak si vykračuje ulicemi s černými balónky.

Šestého září ohlásil místní deník ve městě Greensboro, které leží jen kousek od Winston-Salemu, že jeden z místních obyvatel pronásledoval s mačetou "osobu v děsivé klaunské masce, červené kudrnaté paruce, žluté puntíkované košili, modrých klaunských kalhotách a klaunských botách".

V alabamském Flomatonu museli uzavřít školu po výhrůžkách od klauna, které se objevily online. Středoškolák z města Athens v Georgii by zatčen, protože do školy donesl nůž, aby se před klauny mohl bránit.

K tomuto fenoménu se vyjádřil i spisovatel Stephen King, jehož román To z roku 1986 líčí příběh fiktivního města v Maine, jež terorizuje nadpřirozená bytost, která na sebe vzala podobu klauna Pennywise. "Lidi, je na čase tuhle klaunskou hysterii zklidnit," napsal King na twitteru.

Populární kultura - od odvěkého Batmanova protivníka Jokera až po klauna Pennywise v tománu To Stephena Kinga - nám nepochybně naznačuje, že se v případě klaunů máme důvod bát, píše BBC. A také historie nabízí svůj díl reálných zabijáckých klaunů. Tím zdaleka nejhorším byl John Wayne Gacy, jinak známý jako klaun Pogo, a později Zabijácký klaun. Od ledna 1972 do prosince 1978 zavraždil 33 mladých mužů a dospívajících chlapců, z nichž většinu pohřbil pod svým domem.

Ve stejné době přitom Gacy, který byl dvakrát ženatý, vystupoval jako přátelský klaun Pogo, jenž se staral o zábavu na oslavách, přehlídkách, v dětských nemocnicích - a také při sbírání finančních prostředků pro americkou Demokratickou stranu po celém státě Illinois.

Neexistují ovšem důkazy, že by tento bývalý manažer restaurace rychlého občerstvení páchal vraždy oblečený do klaunského kostýmu. Jeho život ukončila smrtící injekce, když za své hrůzné činy dostal trest smrti.

O více než desetiletí později se ale objevil skutečný klaun-zabiják. Marlene Warrenovou zastřelil klaun, který k jejímu domu na Floridě přišel s květinami a dvěma balónky. Když Warrenová otevřela dveře, klaun ji zastřelil, a pak ujel v autě bez poznávací značky. Na jednom z balónků, které po sobě na místě činu zanechal, byl nápis: "Jsi nejlepší." I po více než 25 letech zůstává tento zločin nevyřešený.

A totéž platí pro dalšího klauna-zabijáka, který se zapsal do historie. Francisco Rafael Arellano Félix si 18. října 2013 užíval oslavu svých narozenin, které měl mít za šest dní, když ho v mexickém Baja California zastřelil klaun v růžové paruce s kulatým, červeným nosem. Oběť, kterou si vybral, nebyla nijak obyčejná. Muž (64) zastřelený přímo před očima rodiny a přátel, politiků i slavných sportovců, měl svého času pod kontrolou obchod s drogami z Mexika do USA.

Témata:  klauni USA útoky strašidelných klaunů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy