Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová si chce došlápnout na Rusko, kvůli Sýrii plánuje zpřísnit sankce

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle informací německého listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung se chce kancléřka Angela Merkelová v Evropské unii zasadit o zpřísnění sankcí vůči Rusku kvůli jeho aktivitám v Sýrii.

Ve čtvrtek a v pátek by se tímto tématem měla zabývat vrcholná schůzka Evropské unie.

Podle listu ale bude dosažení dohody o dalších sankcích vůči Rusku s koaličním partnerem SPD a následně na evropské úrovni obtížné, ačkoli "nelibost ohledně Rusů se kumuluje".

Rusko v poslední době čelí kritice kvůli bombardování údajných civilních cílů v Sýrii. Americký prezident Barack Obama podle listu Merkelové telefonicky slíbil podporu pro "tvrdou reakci", pokud se na ní EU dohodne. Zvažovány jsou další sankce v leteckém průmyslu a v sektorech, které se dotýkají ruského ministerstva obrany.

Zářijová dohoda o příměří uzavřená mezi Ruskem a USA počítala s tím, že se povstalci v syrském Halabu považovaní za umírněnou opozici oddělí od radikálů, aby bylo možné upřesnit cíle útoků. Rusko považuje za chybu USA, že se to nepodařilo. Američané takzvanou umírněnou syrskou opozici podporují, zatímco Damašek o ní hovoří jako o teroristech.

Rusko a syrská vláda tvrdí, že ve východním Halabu jejich armády útočí na teroristy. V Halabu je přítomná hlavně Fronta dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra), která má vazby na Al-Káidu a patří k nejsilnějším v Sýrii. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura minulý týden řekl, že v obléhané části Halabu je asi 8000 povstaleckých bojovníků a asi 900 z nich patří k Frontě dobytí Sýrie. Reuters dnes s odvoláním na několik diplomatických zdrojů ovšem napsal, že tento údaj je zřejmě nadhodnocený a že ve východním Halabu není víc než 200 členů této skupiny, možná jenom 100.

Témata:  Angela Merkelová protiruské sankce EU

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy