Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský automobilový průmysl bude "tvrdým brexitem" trpět, zní z Německa

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Pokud dojde na takzvaný tvrdý brexit, kdy Spojené království ztratí přístup k jednotnému evropskému trhu, čeká britský automobilový průmysl prudký propad. Těžit by z něj naopak mohla střední Evropa.

Uvedl to podle listu Financial Times šéf německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann.

"Pokud nastane tvrdý brexit, uvidíme přesun do střední a jihovýchodní Evropy," uvedl Wissmann, který v minulosti zastával rovněž funkci německého ministra dopravy. Dodal, že země jako Slovensko a Polsko "jsou velmi atraktivní, mají nízké náklady na pracovní sílu a jsou součástí EU".

V podnikatelském sektoru panují obavy z toho, že britská vláda se přístupu k jednotnému evropskému trhu v rámci jednání o odchodu z EU vzdá, aby získala zpět kontrolu nad svými hranicemi.

Šéf japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn nedávno pohrozil zastavením investic do závodu v severoanglickém Sunderlandu, pokud mu vláda nedá záruky odškodnění za případné negativní dopady brexitu na vývoz z Británie.

Wissmann varoval, že Británie by nyní mohla dopadnout podobně jako Itálie, kde se roční výroba osobních automobilů propadla na současných 500.000 vozů ze zhruba dvou milionů před dvěma desetiletími.

Témata:  Brexit automobilový průmysl Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy