reklama

„Zatímco občané a bojovníci z Halabu pravděpodobně případné zastavení brutální ruské a syrské letecké kampaně, která byla spojena s možnými válečnými zločiny, jako bylo bombardování nemocnic a používání zakázaných munice, uvítají, jde o jednostranný krok, který z dění vylučuje mezinárodní společenství a USA. Řečeno bez obalu, USA a mezinárodní společenství byly ze Sýrie Ruskem vytlačeny," píše server Bussines Insider.

Server poukazuje na slova Cliffa Kupchana, předsedy organizace Eurasia Group a odborníka na Sýrii a na Střední východ. Ten uvedl, že v případě Sýrie už „USA není na koni". Kupchan tvrdí, že dvě klíčové události podkopaly „vliv USA v Sýrii do té míry, že už neexistují žádné dobré možnosti, jak by mohly USA pokračovat".

Rozpad syrské opozice USA uškodil

Vzestup Jabhat Fateh al-Sham – islamistické skupiny dříve spojené s Al-Káidou, která sama sebe nazývala Jabhat al Nusra - jako dominantní opoziční skupina pro režim syrského prezidenta Bašára Asada představuje první ránu pro strategii USA, která chtěla vycvičit a vyzbrojit umírněné rebely.

Kupchan říká, že na začátku syrského konfliktu v roce 2011 existovala sekulární opozice vůči Asadovi, která měla „dostatečný počet bojovníků, aby se vyrovnali" Asadovým silám na bitevním poli. Nyní prý je však „sekulární opozice extrémně malá a nepříliš relevantní pro probíhající syrskou tragédii," řekl Kupchan.

Po rozpadu smysluplné opozice vůči Asadovi, může být v tuto chvíli ruská intervence jménem Asada poslední hřebíkem do rakve pro relevanci USA a širšího mezinárodního společenství. Podle analytika už byl Asad téměř na lopatkách, ale ruská intervence ho vrátila zpět. „Asad a jeho spojenci jsou nyní dominantní silou na bojišti," uvádí.

USA nemůže podnikat nálety proti pozicím syrské vlády

Ve skutečnosti Rusko podle serveru dominuje syrskému vzdušnému prostoru natolik, že USA nemohou zvážit zahájení náletů proti Asadovi. Moskva také nedávno nasadila pokročilý protiletadlový raketový komplet obrany v Sýrii, čímž vytvořila de facto bezletovou zónu nad oblastmi pod vládní kontrolou.

Igor Sutyagin, expert na ruské protiraketové obrany v Královském institutu spojených služeb, řekl serveru Business Insider, že USA by se neměly namáhat s údery na syrské vládní cíle. Dokonce i pátá generace nenápadných amerických letounl by musela být „provozně a takticky brilantní" aby mohla zaútočit na ruské nebo syrské cíle.

Kupchan dodává, že i v případě, že by USA mohly snadno zničit rakety, nestojí za to riskovat válku s Ruskem. Vzhledem k tomu, že se původně plánované řešení ukončení války již rozpadlo, američtí úředníci opět diskutují o myšlence zásobování a školení rebelů a Kurdů. Kupchan však říká, že ani toto řešení není vhodné.

Washington už Rusko nepřesvědčí

„Teoreticky existuje dostatečná sekulární a neextremistická opozice. Pokud by ale vzhledem k současné situaci USA vyzbrojily „rozumnou opozici," je pravděpodobnost, že by vše skončilo v rukou radikální opozice, extrémně vysoká," varoval Kupchan.

Ve skutečnosti snaha USA cvičit a vybavovat skupiny v Sýrii už v minulosti selhala. Podle Kupchana je nejlepší cestou pokračovat v „zapojení Ruska a na úrovni širší mezinárodní komunity se pokusit zachránit lidské životy."

Ale když Sýrie, Írán a Rusko stále více kontrolují situaci na zemi, perspektiva využití těchto zemí ve snaze jednat proti jejich zájmům je - bez hrozby vojenské reakce z USA - čím dál vzdálenější. USA a mezinárodní společenství tak mohou pokračovat a šťouchat do Ruska, aby udělalo správnou věc v Sýrii, ale šance Washingtonu jsou s ohledem na jeho skutečný vliv na zemi prakticky nulové.