Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Norimberku střílel neonacista. Zranil čtyři policisty

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Norimberk - Pravicový radikál v obci Georgensgmünd v Bavorsku nedaleko Norimberku začal při domovní prohlídce střílet na policisty. Čtyři strážce zákona zranil. Objevila se informace, že jeden z nich zemřel, to ale posléze úřady popřely.

Policisté se do domu muže (39) vydali proto, že měli podezření, že uchovává nelegálně držené zbraně. Jen co vešli do domu, zahájil útočník palbu. Střelba zranila čtyři policisty. Podle vyjádření policejního ředitelství "některé z nich vážně".

Mluvčí bavorské policie večer uvedla, že jeden z napadených policistů zemřel, krátce na to ale policejní ředitelství mylnou informaci s omluvou popřelo. Vážně zraněný 32letý příslušník speciálního komanda rychlého nasazení je nadále v nemocnici v kritickém stavu. Ve vážném stavu je také další policista. Zranění zbylých dvou mužů zákona jsou lehká.

Pachatelem je myslivec s příslušným průkazem. Podle policie měl více než 30 různých zbraní, včetně historických kusů.

Útočníkem (49) je krajně pravicový radikál. Podle policie si nechával říkat "Reichsbürger", což znamená "říšský občan". Hlásil se k neonacistickému hnutí Reichsbürgerbewegung.

Podle policie začal střílet bez varování. Úředníci v doprovodu policistů mu přišli odebrat legálně držené zbraně. Důvodem byla "jeho nespolehlivost", napsal server Spiegel Online.

Jeho sympatizanti neuznávají německé úřady a ani současné hranice Německa. Podle nich by měly odpovídat hranicím, jaké měla "říše" před druhou světovou válkou.

Témata:  extremismus Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy