Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael chce od Německa koupit další ponorky

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael chce koupit od Německa další tři moderní ponorky v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur. Bojová plavidla typu Dolphin mohou být vybaveny raketovými střelami s jadernými hlavicemi.

Země již dříve uzavřela smlouvu s Německem na celkem šest ponorek. Pět z nich již Izrael obdržel, zatím poslední zakoupená loď má dorazit příští rok. Izrael tak chce postupně nahradit nejstarší modely typu Dolphin z roku 1999.

Zahraniční vojenské zdroje uvedly, že Izrael vlastní 100 až 200 kusů jaderných hlavic. Izrael to nikdy potvrdil, ale ani nevyvrátil. Je tak jedinou možnou jadernou velmocí na Blízkém východě, avšak pouze neoficiálně.

Při převzetí páté ponorky v roce 2012 německá vláda uvedla, že plavidla dodává bez výzbroje a že nehodlá spekulovat o jejich případném dodatečném vyzbrojení.

Německý server Spiegel Online uvedl, že se Německo dostává do absurdní situace tím, že se snaží napravit špatné svědomí vůči Izraeli dodáním jaderných zbraní, čímž ale naopak ještě více ohrožuje nejen samotný Izrael, ale i sousední Írán.

Témata:  ponorky Izrael Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy