Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův pozdní přijezd na pohřeb: Letoví dispečeři podle Ťoka nepochybili

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány (Kladensko) - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) informoval prezidenta Miloše Zemana, že dispečeři v kauze zpoždění prezidentské delegace letící na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče nepochybili.

Chybu vidí v tom, že po přesunu odletu z vojenského letiště Kbely na civilní v Ruzyni nebyl upraven časový plán. Ťok to řekl novinářům po dnešní schůzce v Lánech.

Delegace, ve které byl kromě Zemana také bývalý prezident Václav Klaus, přiletěla minulý týden o několik minut pozdě na státní pohřeb Kováče. Nebyli proto zž vpuštěni do sálu, kde lidé kondolovali vdově, a rakvi se Zeman poklonil na dvoře. Poté se zúčastnil dalších částí pohřbu. Záležitost vyvolala kritiku.

Pražský hrad postupně zveřejnil několik důvodů, které podle něj vedly k pozdnímu příjezdu prezidentské delegace. Jednou z nich bylo pochybení leteckých dispečerů, kteří to ale důrazně odmítli.

Ťok dnes řekl, že se při dnešním setkání v Lánech, které se týkalo zrychlení výstavby dopravních staveb, krátce tématu se Zemanem věnovali. "Pana prezidenta jsem informoval, že z hlediska řízení letového provozu nedošlo k chybě při odbavení letu," řekl.

Témata:  Dan Ťok Miloš Zeman letectví a letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy