Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva se bojí Ruska: Všímejte si ruských tanků, udávejte špiony, vyzvala vláda občany

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Vilnius - Litva se stále víc obává údajně agresivního Ruska, úřady proto aktualizovaly příručku civilní obrany. Vláda také zřídila zvláštní telefonní linky, na které mohou Litevci udat kohokoli pro podezření ze špionáže.

Vztahy Ruska s Litvou, Lotyšskem a Estonskem se výrazně zhoršily od roku 2014. Stalo se tak poté, co Rusko anektovalo Krym. Pobaltské státy vstoupily v roce 2004 do NATO.

Manuál o 75 stranách pro případ války byl vydán v desítkách tisíc výtisků.  Jde již o třetí brožuru, kterou litevské ministerstvo obrany dosud vydalo. Ta nejnovější má ale podle BBC mnohem vážnější charakter než obě předchozí. Zahrnuje například pokyny, jak si všímat ruských tanků, munice i min, stejně jako rady pro přežití ve volné přírodě.

"Je velmi důležité, aby civilní obyvatelstvo bylo bdělé a aby bylo odhodláno k odporu. Pokud jsou tyto prvky silné, agresor má potíže s přípravou prostředí pro vojenskou intervenci," uvádí se například v příručce.

Témata:  Litva Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy