Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory kvůli migraci v Německu pokračují, Merkelová nedorazí na sjezd CSU

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov/Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová, která je zároveň předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU), nepřijede do Mnichova jako host sjezdu Křesťanskosociální unie (CSU). Vládní sesterské strany se přou kvůli přístupu Berlína k uprchlické kriti.

Podle listu Bild am Sonntag se na tom Merkelová dohodla v pátek večer při důvěrném rozhovoru mezi čtyřma očima s šéfem CSU Horstem Seehoferem. Účast vedoucích představitelů CDU a CSU na sjezdech druhé sesterské strany za normální situace platí jako nepsaná povinnost.

Nejvýrazněji se rozpory projevují v požadavku CSU na stanovení maximální roční hranice pro přijímání běženců, která je 200 tisíc lidí. CDU limit odmítá.

Bild am Sonntag napsal, že sblížení stanovisek je na dobré cestě, nicméně ještě nebylo dojednáno řešení všech sporných bodů. Vystoupení Merkelové na sjezdu CSU by proto bylo předčasné.

Loni se na sjezdu CSU málem strhla ostrá výměna názorů. Seehofer totiž po projevu Merkelové politiku spolkové vlády velmi kriticky komentoval.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy